Nová pohádková knížka Vílí kouzla se už klube

15.08.2019 10:31

Děti šly do školy a nová pohádková knížka Vílí kouzla se chystá do tiskárny! 

Téměř celý rok trvala příprava knížky z cyklu Pohádky pro společné čtení. Na začátku byl tentokrát kurz Rozvíjím svůj svět od Spiralis, který mi umožnil zjistit a prozkoumat svou současnou motivaci a vizi.  Se zkušenými lektorkami jsme se dotkli oblastí, které znamenaly další vykročení do míst, kterým jsem se vyhýbala - vypracování projektu, finanční záležitosti... Pak jsme pomalu začaly s ilustrátorkou pracovat na knížce, na té, která v této chvíli ještě čeká na své dokončení, ještě nepřišel její čas.

Po několika měsících jsme se domluvily s Petrou Řehovou na pokračování Zakletého zámku a věci nabraly spád. Připravila jsem nové pohádky a Petra vytvořila kouzelné originální ilustrace. Dlouho jsme neměli název. Protože jsou to většinou pohádky o vílách, tak nakonec se jmenuje Vílí kouzla. Grafickou podobu teď dokončuje Jakub Klimeš a nás moc baví sledovat, jak knížka pod jeho rukama roste do krásy. Velké poděkování patří milým mecenášům, partnerům, předplatitelům a fanouškům, kteří vydání podporují. Během pár dní odchází podklady do tiskárny a my budeme nedočkavě vyhlížet voňavé výtisky. 

Slavnostní křest proběhne spolu s dalšími publikacemi na odborné konferenci Dyskorunka 28. listopadu 2019, kterou pořádá naše odborná lektorka, dětská psycholožka Lenka Krejčová. A ještě bude samostaný křest Vílích kouzel, který začínáme vymýšlet.

A co říkají ti, kteří knížku už četli?

Moc se mi líbí jednoduše a srozumitelně vyprávěné příběhy, které jsou zjevně mnohem složitější. Na pár větách (které jsou skutečně věty, a ne sáhodlouhá rozvětvená souvětí) je vypíchnuté to nejdůležitější. A ty věty drží pohromadě, a zároveň ti přímo nabízí spoustu bílých míst, která si můžeš sám doplnit… Jsou prostě skvělé! 

Kateřina Krnáčová, bohemistka, korektorka Vílích kouzel

Četli jsme si se synem ve vlaku po cestě do Poděbrad, kde jsme byli na výletě. Bavil ho obsah, byl zvědavý na obrázky i úkoly (mimochodem poznal všechny ryby, dost jsem žasla, ani nevím, že je zná…).  Opět to vypadá skvěle, ilustrace jsou krásné, pohádky čtivé. Moc se mi líbí úkoly, aby děti podle obrázků odhadly, o čem příběh bude. Také jsem nadšená z otázek, kdy si objasňují význam některých slov.

Lenka Krejčová, dětská psycholožka, odborná lektorka PSČ

Líbí se mi, že jednoduché texty dokážou přečíst už i prvňáčci. Na konci školního roku četli bez potíží odstavce i celé stránky. S Pohádkami pro společné čtení se nám dobře pracuje v čtenářských dílničkách díky otázkám, které předchází textu, i závěrečným úkolům. Protože jsou texty pro malé děti srozumitelně napsané, nemají je ve většině případů problém číst s porozuměním. Děti pohádky docela prožívají, smějí se u nich, čemuž napomáhají i zdařilé a vtipné ilustrace. Mně se nejvíce líbilo, jaké zadostiučinění děti prožívaly, když bylo v pohádce zlo potrestáno. 

Lenka Antonovová, učitelka 1. stupně

 

Zakoupit Vílí kouzla můžete už teď