Měsíc čtenářů a nová knížka Zakletý zámek

05.04.2017 09:21

Březen - Měsíc čtenářů Pohádek pro společné čtení se letos nesl v monotematickém duchu. Dokončovali jsme novou pohádkovou knížku Zakletý zámek. Doslova jsme se s knížkou vymazlili. Grafik Jakub Klimeš navrhoval obálky a uspořádání, vymyslel i nějaké vtípky. Fontoložka Andrea Grigerová nám pomohla s výběrem písma. První čtenáři z řad dětí i dospělých četli a kladli správné otázky (byl mezi nimi i známý český básník Honza Těsnohlídek). Nakladatel Honza Jukl na nás dohlížel a vše koordinoval. Až jsme se jednou odpoledne sešli (bylo to 6. března), doplnili ISBN a nějaké drobnosti a podklady odeslali do tiskárny. 

Velký dík patří našim sponzorům, bez kterých by knížka nevyšla rozhodně tak brzo. Někteří se za námi přišli i podívat a neformálně oslavit její vznik.

Zakletý zámek vychází pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a Velvyslanectví Slovinské republiky v Praze. Finančně knížku podpořili kromě pana hejtmana také obec Květná, město Polička, firmy Medesa a Orfast, praktičtí lékaři MUDr. Jaroslav Haman a MUDr. Karel Pávek a další. 

 

Se čtenáři jsme se setkali i naživo

V poličské knihovně jsme měli první pohádkovou dílnu k Zakletému zámku se čtvrťáky a páťáky, kteří za námi přišli dobrovolně odpoledne ve svém volném čase. Vydrželi s námi dvě a půl hodiny a asi je to bavilo. Dospělým byl určený odborný seminář v DYS- centru na téma dětské čtenářství a dyslexie. 

Přivítání Zakletého zámku v Poličce

Poslední den měsíce patřil vítání Zakletého zámku v místě jeho zrodu - v nakladatelství knihovny v Poličce. Přijela za námi ilustrátorka Petra Řehová, abychom si to užili všichni z týmu spolu. Ráno jsme vyhlíželi příjezd dodávky. Bylo to dost napínavé, protože knihy se nejdřív ztratily, pak se našly v Brně, kam byly omylem dopraveny. Pak jsme si je vlastníma rukama složili a nanosili do knihovny. A pak už jsme je jenom očichávali, podepisovali, fotili se s nimi. Naplnili jsme jim všechny knihovnické vozíky Mirek, abychom s nimi mohli manipulovat, připravit k zabalení a tak.

Odpoledne jsme strávili s milými přáteli, neplánovaně neorganizovaně, přesto moc příjemně. Knížku jsme si taky neoficiálně pokřtili.

Pozvánka na oficiální křest knihy Zakletý zámek

Oficiální slavnostní křest proběhne na veletrhu Svět kníhy, kam jste srdečně zváni i vy. Sejdeme se v sobotu 13. května ve 13 hodin v sále Rosteme s knihou na výstavišti v Holešovicích.

 

Podrobné informace a spoustu fotek najdete na facebookové stránce Zakletý zámek.