Kde se berou Pohádky pro společné čtení

05.09.2017 10:10

Putování za pohádkami

Pro ty z vás, kteří sledujete naše stránky a aktivity pravidelně, to není žádné tajemství. Pohádky pro společné čtení čerpají ze slovinské lidové slovesnosti. Letos se mi splnilo několik velkých snů, týkajících se právě pohádek - navštívit slovinské knihovny, prošmejdit lublaňské antikvariáty, nakoupit si pohádkové knížky a najít novou inspiraci na krásných místech.

Exkurze českých knihovníků po slovinských knihovnách

Rozhodnutí o výpravě českých knihovníků do Slovinska padlo před rokem během asi tří minut při návštěvě Národní knihovny ČR. Brzy potom následovala návštěva slovinské ambasády a oficiální oslovení slovinských partnerů. V červnu pak vyjel z Prahy autobus s 50 knihovníky na palubě směrem na jih.
První zastávkou byla úžasná knihovna v Celje, propojená s městem, řekou, přírodou, nabízející nejen knihy a programy, ale ve venkovní kavárně a cukrárně posezení u šálku kávy, dětské hřiště a další atrakce. Dětské oddělení pracuje s postavičkou Miško Knjižko.
 
V hlavním městě Lublani jsme si opravdu užili. Jak města, tak velkolepé Národní a univerzitní knihovny, díla slovinského architekta Josipa Plečnika. Došlo konečně i na ty lublaňské antikvariáty na nábřeží říčky Lublaňky.
 
Dalšími knihovnami byly ty velké v Domžale, Grosuplje, kde nás přivítal dětský folklórní soubor, Kranj, Nova Gorica a Piran. Všude příjemné přijetí, prohlídka knihovny, regionální zajímavosti a spousta inspirace.
 
 

Za devatero horami a devatero řekami

Druhé putování proběhlo v první polovině srpna. Se Zakletým zámkem jsme se vrátili na místa, kde začal vznikat, a nechali se unášet novými zážitky a objevovali nová pohádková zákoutí. Krajem, který bere za srdce, je okolí malebného městečka Škofja Loka - Poljanska dolina a Škofjeloške hribovje. To si také zamilovali mnozí umělci, spisovatel Ivan Tavčar tvořil na svém dvorci Visoko, který je dnes přístupný, v jeho okolí se dá procházet, koupat v řece a kochat se nádherným okolím.
Zamilovaným místem je také půvabné městečko Piran na Slovinské Istrii, kde můžete potkat i mořskou pannu.
 
 
Více o Slovinsku najdete v e-booku Pohádkové Slovinsko.