Fantastický příběh o skloňování podstatných jmen

16.01.2019 09:31

Nová knížka Lenky Zemanové a Michaely Bergmannové Fi a Flo pomáhá školákům zvládnout skloňování. zaměřuje se tentokrát na obtížnou a opomíjenou oblast učiva, která se probírá ve 4. třídě.

Kniha vypráví napínavý děj s prvky sci-fi, v němž vedle dětí vystupují mimozemšťanky Fi a Flo. V jednotlivých příbězích je zvýrazněno vždy jedno vzorové slovo, které se v kapitole objeví ve všech pádech. Děti se tak učí přiřadit slovo ke vzoru a upevnit jeho skloňování nebo chápat rozdíly mezi stejně znějícími tvary (pávi/pávy). Po každé kapitole následuje tabulka daného vzoru s komentářem, zákeřné dvojice a upozornění na problémy, které ze systému skloňování vycházející. Součástí knihy je i přehledný „vzorový mlýn“ na určení vzorů jednotlivých slov.

    

Ve druhé části knihy najdete přehledné shrnutí celé problematiky určování mluvnických kategorií podstatných jmen, podrobný výklad, tabulky vzorů i nejčastější odchylky od pravidelného skloňování. A na závěr je tento vědecký a fantastický příběh ve zkratce převyprávěn ještě jednou, v podobě doplňovačky a cvičení, které prověří nabyté znalosti.

     

Lenka Zemanová je spisovatelka a pedagožka. Pracuje jako asistentka pro nadané děti v ZŠ sv. Voršily v Praze. V Portálu vydala kromě jazykovědných příběhů Výři nesýčkují a Strasti zkoušeného Standy i knížku Madlenka a brejličky (jak brejličky změní pohled malého člověka na svět kolem něj).
Michaela Bergmannová je absolventka katedry animace a multimediální tvorby na FAMU. Zabývá se kreslenou animací, tvorbou pro děti. Vedle Portálu spolupracuje i s časopisy Sluníčko a Puntík. V České televizi vytvořila a režírovala seriál pro nejmenší diváky Moje zahrádka (2016).

 

Autor:

Podtitul: Vědecký i fantastický příběh o skloňování podstatných jmen

Nakladatel: Portál

ISBN:978-80-262-1402-1

Počet stran/vazba:144/pevná

Rok vydání: 2018