Dílny tvůrčího psaní pro starší školáky

26.04.2014 13:34

Každá knihovna má své nezaměnitelné kouzlo, které tvoří vůně knih a příběhy v nich ukryté. Vždy mě proto potěší pozvání na besedu, tvůrčí dílnu, společné čtení. Setkání se čtenáři a účastníky kurzů je velké dobrodružství, těším se na ty, co přijdou, a na to, co vznikne. V současné době probíhá v Městské knihovně ve Svitavách kurz tvůrčího psaní pro starší školáky.

Vnímáme všemi smysly

V pátek odpoledne přicházejí mladí psavci do své (svitavské) knihovny, aby rozvíjeli svou fantazii, kreativitu, talent, vyjadřovací schopnosti a pokoušeli se vytvářet drobnější literární dílka. Zatím proběhla tři setkání, pokaždé na jiné téma a v jiném prostředí. Úvodní dílna se konala i za přítomnosti dvou rodičů v učebně multikulturního zařízení Fabrika, kde sídlí i okresní knihovna. Děti vytvářely příběh o svém jméně, mluvili jsme o pozorovacích schopnostech, vnímání všemi smysly, tvořili jsme příběhy hudby.

         

Jak vzniká kniha, příběhy a obrázky

Druhé setkání se odehrálo přímo v knihovně, kde jsme si sáhli na knihy, všímali si ilustrací, vybírali zajímavé věty, se kterými jsme dál pracovali. Mluvili jsme o možnostech, jak dostat své příběhy do knih a mezi čtenáře. Mladí autoři pak zkoušeli napsat text k vybrané ilustraci z Pohádek pro společné čtení. Obrázky Magdy, Jitky, Petry a Terezky dostaly další nové příběhy.

 

        

Magie čísel

Potřetí jsme směli tvořit v (snad) budoucí literární kavárně - prostoru, který se nachází ve Fabrice a měla by ho brzy začít využívat i knihovna. Tentokrát byla námětem setkání magická čísla v literatuře. Co všechno symbolizují čísla? 1 - Slunce, Bůh, 2 - pár, protiklady, 3 - magické a mystické číslo, v pohádkách, 4 - čtyři roční doby, čtyři světové strany... 

 

        

 

Už se moc těším na další příjemné setkání v pátek 23. května.

Alena Vorlíčková