Adventní kalendář a vánoční svátky

12.11.2012 19:10

Pomalu přichází nejkouzelnější  a nejtajemnější část roku. Dřív lidem končila těžká práce na poli a venku, stahovali se ke kamnům a začínali slavit svátky. Kdysi rok končil a začínal svátkem svatého Martina, k němuž patřilo typické sváteční jídlo (většinou pečená husa, martinské rohlíčky) a zvyky. Děti se těšily na Martina na bílém koni a na první koulovačku. Pak následovaly další svátky, které byly již spojeny s adventem a těšením na Vánoce.

                              

Bez adventních tradic by byl poslední měsíc v roce pochmurný a nevlídný.  Tradice a zvyky z něj udělaly čas radosti, veselí, štěstí, těšení a obdarovávání.  Křesťanský kalendář byl jako kouzelný náhrdelník  seskládaný z různých svátků. My se dnes snažíme mnohé zvyky oživit a přidat nové.

Největší radost mají asi ty děti, které dostaly při svém narození krásná stará česká jména, jejichž svátky se slaví právě před Vánoci a k nimž se váží různé obchůzky, kostýmy, drobné dárky.  Při  pohledu do kalendáře zjistíme, že 25. listopadu slaví Kateřina, 30. 11. Ondřej, 4. prosince má svátek Barbora a my dívky musíme natrhat barborky. 5. prosince je Jitky, ale všechny dětí už ví, že večer přijde Mikuláš s čerty a anděly.  Lucie je velmi oblíbené dívčí jméno,  ani lucky nebyly zapomenuty a mnohde obcházejí v bílých prostěradlech s peroutkami v rukách.

Příroda už není tak idylická, jak bývala, také životní styl se hodně změnil.  Přesto i my toužíme prožít příjemné těšení na nejhezčí dny v roce a vymýšlíme nové zvyklosti – trhy, výstavy, koncerty,  dílničky pro děti.

Přejeme, ať i ten váš adventní kalendář svátků je plný milých překvapení, pohodových chvilek, dárečků ohřátých v teplých dlaních.

Pro všechny přátele Pohádek pro společné čtení připravujeme Pohádkový adventní kalendář - od 1. prosince každý den nějaké překvapení.