Zážitky ve znamení Francie

09.06.2016 13:09

Pozvání do Zlína

Loni jsem díky projektu Pohádky pro společné čtení dostala pozvání od Celé Česko čte dětem na slavnostní zahájení Týdne čtení dětem, které se konalo ve Zlíně během filmového festivalu. Nakonec jsme se s rodinou rozhodli odjet na celý víkend. Atmosféra byla úžasná, sehnali jsme lístky na premiéru nádherné pohádky Sedmero krkavců, představitele hlavních rolí jsme pak různě potkávali - po zhlédnutí filmu, na autogramiádě, v parku, na slavnostní inauguraci, na rautu... 

Na akci na podporu čtení v rodinách jsme si báječně užili Listování s Lukášem Hejlíkem Eliáš a babička z vajíčka. Ve festivalovém zámku jsme konečně pozdravili ilustrátorku a spisovatelku Renátu Fučíkovou, která představovala svou knihu Jakub a hvězdy. tyto a ještě jiné zážitky nás přivedly na myšlenku, že si z návštěvy festivalu uděláme rodinnou tradici.

Ročník 56 ve znamení francouzské kinematografie

Francouzské filmy miluju, obzvlášť ty starší. Několik týdnů jsem se radovala a těšila hlavně na Muže z Acapulca a pohádku mého dětství Oslí kůže. Těsně před oním víkendem vyšel program a tyto dva filmy byly zařazeny ve dnech po našem odjezdu. Zklamání bylo veliké. Pak jsem začala studovat filmový program pořádně a s dětmi jsme vybírali filmy, které bychom rádi viděli. Nakonec byly čtyři - premiéra Barona Prášila, premiéra valašského rodinného filmu Děda, Mikulášovy patálie a Bella a Sebastian. Všechny čtyři byly plné fantazie, emocí, humoru. Škoda, že takové filmy moc v kinech ani v televizi nedávají. 

Zážitky máme i z francouzské uličky, kde jsme nakonec i nakoupili francouzské sýry, paštiky a klobásy. V zámeckém parku několikrát posvačili výborné palačinky. V zámku strávili snad dvě hodiny na interaktivní výstavě Orbis pictus s všelijakými hudebními nástroji a dalšími inspirativními objekty. Taky jsme letos objevili červený koberec a Kongresové centrum s výstavou klapek. Jedna byla od ilustrátorky Anety Žabkové, se kterou jsme se seznámili na knižním veletrhu Svět knihy 2016.