Jaké knížky číst vašim ratolestem?

06.08.2012 08:39

Jaké knížky číst vašim ratolestem?

Čtení je potřeba rozvíjet už odmalička. Pokud své děti nenaučíte zavčas vztahu ke knihám a nepovedete je k němu během života, nebudou mít důvod samy od sebe číst. Dítě totiž imituje chování rodičů, a pokud ti nečtou a mají ke knihám záporný vztah, je velká pravděpodobnost, že dítě ho bude mít také.

Už od raného věku můžeme dítě seznámit s knihami. První knihy pro děti, které se dají sehnat, jsou obrázkové naučné knihy, z kterých se dítě učí poznávat barvy, písmenka, zvířátka nebo tvary. Když je taková kniha navíc doplněna o krátká rýmovaná říkadla a básničky, uvidíte, že se je vaše ratolest brzy naučí. Když prcek o něco málo povyroste, přijdou na řadu pohádky.

Mezi pohádkovými knížkami je velký rozdíl. Můžete vybrat buď klasické české pohádky nebo spíše slovanské pohádky. Krásně se čtou a mají obvykle velkou morální hodnotu, kterou mohou dětem předat. Nádherné jsou ale i pohádky jiných zahraničních autorů. Mezi klasiku, která nikdy nezestárne, se řadí určitě Hans Christian Andersen. Pohádky jako Císařovy nové šaty, Princezna na hrášku, Sněhová královna, Malá mořská víla nebo Ošklivé káčátko zná opravdu každý. Velice často se na pultech knihkupectví setkáme s kreslenými pohádkami, které navazují na oblíbené animované pohádkové seriály. Děti je znají z televize a postavičky si hodně často oblíbí. Čtení pohádek o jejich oblíbených kreslených hrdinech je bude bavit.

U dětí školního věku je pak podle toho, jestli máte doma malou školačku nebo školáka, možno předčítat dobrodružné knížky. Česká literatura je plná autorů, kteří psali o dobrodružstvích malých chlapců, mezi nejznámější určitě patří Jaroslav Foglar, který dnes patří už mezi nadčasovou klasiku, a uvidíte, že se bude dětem líbit i dnes.