Vílí býlí - tip na společné čtení

02.10.2017 10:54

Snažíme se občas přinášet tipy na zajímavé knížky pro společné čtení dětí s dospěláky. Právě nás zaujala krásná knížka z Portálu - Vílí býlí/Tajemství kouzelného herbáře.  Naše Amálka se totiž o bylinky hodně zajímá a často si o nich na procházkách vyprávíme. 

Léčivé byliny přibližuje spisovatel Radomír Socha pomocí pohádek o holčičce Janince, která objeví u babičky na půdě starý herbář. V kouzelné knize najde zaříkadla, díky nimž se dostává do čarovné říše víl a skřítků. Babička ji seznamuje  s léčivými účinky nejznámějších bylin - heřmánku, třezalky, lípy, černého bezu, šípku, kopřivy, měsíčku, pampelišky a jitrocele. Na konci každé kapitoly jsou otázky ke konkrétní bylince, aby si čtenářka (pro kluky to asi moc nebude) zapamatovala důležité informace o rostlině. Poslední kapitolou je návod na vytvoření vlastního herbáře.

Důležitou součástí knížky jsou překrásné pohádkové ilustrace Evy Chupíkové, které známe i z jiných knížek nakladatelství Portál (Jde sem lesem, Mizící hmyzíci, Zákeřné keře, které napsala Daniela Krolluperová). V kouzelném herbáři obdivujeme obrázky Janinky a jednotlivých víl, které střídají "listy z herbáře" s popisem rostlin.

Radomír Socha pracuje v Biologickém centru AV ČR, publikoval několik odborných titulů o houbách. V Portále vydal knihu Zhoubné houby (2012).

Eva Chupíková je grafičkou, textilní výtvarnicí, ilustrátorkou mnoha dětských knih a poznávacích sešitů určených pro děti.
Ilustrovala soubor sešitů o českých hradech a zámcích, do kterých si děti při návštěvě památky mohou zaznamenávat své postřehy a kresby. Velmi hezky a srozumitelně zpracováno.
Stejným způsobem zpracovala i zápisníky Čáry máry v kuchyni od jara až do zimy, Můj prázdninový deníkapod.

 

www.portal.cz