Společné čtení nás všechny změní

19.06.2015 11:18

Báječný Týden čtení dětem

První červnový týden patří už tradičně společnému čtení dětem. Letos to dlouho vypadalo, že se snad nezapojíme, a to by nás velmi mrzelo. Nakonec všechno dopadlo úplně nejlíp jak mohlo - každý den nabitý čtenářskými zážitky a pozitivními emocemi ze setkání s milými dětmi, rodiči a dalšími dospěláky. Pozvání na slavnostní zahájení na filmový festival do Zlína bylo první příjemné překvapení a za ním následovala další.
 

Filmy a knížky pro děti ve Zlíně

Festivalový víkend a týden čtení dětem jsme zahájili u Dáši v knihovně v Buchlovicích, kam jsme se moc těšili. Nádherné prostory, v letních parnech příjemný chládek. Knihovna je velmi kvalitně zásobená a poskytuje až nadstandardní služby. Nás tam čekala bedna lidových pohádek z různých částí světa z knižního bazaru. Z Buchlovic do Zlína už je jenom kousek.
 
Atmosféra města v době festivalu je velmi inspirativní, spousta aktivit se odehrává v parcích nebo na zámku. A ve všech kinech se promítá:-) Letošní ročník žil premiérou pohádky Sedmero krkavců. To byl náš první (nezapomenutelný) zážitek. Film o síle slov se nám zaryl pod kůži a do srdce. Po promítání přišli hlavní představitelé, s nimiž jsme se pak setkali i na autogramiádě a na večerní inauguraci Týdne čtení dětem kampaně Celé Česko čte dětem. Ve festivalovém zámku jsme pak konečně potkali ilustrátorku a spisovatelku Renátu Fučíkovou, která představovala svou novou knížku Jakub a hvězdy. 
 
 

Obrázky a pohádky v Městské knihovně Praha Letňany

V rámci Týdne čtení dětem ilustrátorka Magda Štajnerová připravila ve své domovské knihovně výstavu výtvarných prací, ilustrací k Pohádkám pro společné čtení a výstavu Sofinčin pohádkový svět z obrázků své dcery. Rodiny s dětmi, které se zúčastnily vernisáže, si mohly poslechnout hudební vystoupení Vikiho Štajnera, který také přečetl novou pohádku Tři prsteny. Magda měla pro děti výtvarnou dílničku, v níž vytvářely skřítka z pohádky. Plnou knihovnu jsme si s Magdou s radostí užívaly.
 
 

Pasování školáků na čtenáře ve svitavské knihovně

Květenští školáci se letos poprvé víc zapojili do aktivit připravovaných knihovnou a slavnostním závěrem bylo pasování na čtenáře. Tento slavnostní akt jsem si prostě nemohla nechat ujít. A ještě stánek knihovny na farmářském trhu - lidi zrovna dávali přednost knížkám před kobáskami, to bylo velmi povznášející.
 

Nejlepší knihovna roku 2014 - Horní Lideč

V Horní Lidči, téměř na hranicích se Slovenskem, se nachází oáza pohody plná knížek, příběhů a milých lidí. Je to království paní Povalačové, která s lehkostí a obrovskou fantazií v knihovně kraluje. S dětmi jsme si povídali o lidových pohádkách, pasáčcích a ovečkách, zkusili vyrobit knížečku, kterou si pak odnesly domů. Odpoledne jsme si s dalšími dětmi četli novou pohádku Tři prsteny. Děti z praktické školy se chlubily svými výtvarnými pracemi na výstavě, kterou právě v knihovně s paními učitelkami instalovaly.
 
 

Dospělí četli dětem v Květné

Paní ředitelka z naší malotřídky dostala skvělý nápad a pozvala dospěláky do školy, aby přišli dětem přečíst ze své oblíbené dětské knížky. Pan starosta četl Vinnetoua, jedna maminka z Mikulášových patálií a já z knížky, kterou jsem přivezla z Buchlovic, slovinskou lidovou pohádku Co je víc než zlato. Děti poslouchaly a byly z toho celého týdne ke čtení tak namotivované. Doufám, že jim to dlouho vydrží.
 
Jsem šťastná, že s koncem Týdne čtení dětem společné čtení a akce pro děti nekončí. Budeme prohlubovat spolupráci s Celé Česko čte dětem, s DYS-centrem, s knihovnami a budeme se snažit připravit i nové pohádky s krásnými ilustracemi.
 
 
Alena Vorlíčková