Proč by měli rodiče dětem číst a vyprávět lidové pohádky

27.04.2017 17:13

Za tajemstvím pohádek (recenze)

Lidové pohádky miluju od dětství, v dospělosti snad ještě mnohem víc. Několik desítek let se jim věnuji profesionálně, poslední dobou na různých místech s dětmi i jejich rodiči v pohádkových dílnách, s pedagogy a knihovníky v odborných seminářích. Často se setkávám s otázkou, zda mají lidové pohádky v dnešním světě ještě své místo. Většinou se mi nakonec podaří pochybovače přesvědčit, že lidové pohádky jsou naše kořeny a životní kompas, bez nichž děti jen těžko hledají smysl života.

Přesně tím začíná knížka Bruno Bettelheima Za tajemstvím pohádek, která zrovna opět vyšla v nakladatelství Portál.

Každá věta z této knížky by měla být někam velkým písmem vytesána, aby ji měli na očích všichni rodiče a vychovatelé. V lidových pohádkách je totiž jako poklad ukryto tajemství smyslu života. Rodiče se snaží děti chránit před zlem, i tím pohádkovým. Dětské příběhy napsané v současnosti se většinou zlu vyhýbají, někteří rodiče lidové pohádky při čtení výrazně upravují. Mnozí už neví, že v pohádkách jsou symboly, které zasahují do vnitřního světa a do nevědomí dítěte, a tím je utváří už útlém věku.

"Pro pohádky je příznačné, že uvedou existenciální dilema stručně a přímo. To umožní dítěti poprat se s problémem v té nejzákladnější podobě, zatímco složitější zápletka by dítě jenom mátla. Pohádka zjednodušuje všechny situace. Postavy jsou vykresleny zřetelně a podrobnosti, kromě opravdu důležitých, jsou vynechány...

Na rozdíl od moderních dětských příběhů je zlo v pohádkách stejně všudypřítomné jako dobro... Přesvědčení, že zločin se nevyplácí, odstrašuje daleko účinněji, a proto zlý člověk pohádkách vždycky tratí. Mravnost se neprosazuje tím, že ctnost nakonec zvítězí, ale tím, že hrdina je svými činy natolik přitažlivý, že dítě se s ním ztotožní v každém jeho zápase."

V dalších kapitolách knihy se autor věnuje známým pohádkám a pohádkovým postavám. Dozvídáme se, co se skrývá za zvířecí tváří ženicha nebo nevěsty, jakou postavou je macecha, o Jeníčkovi a Mařence, Popelce, Sněhurce a dalších. Autor se také věnuje tématu vyprávění pohádek, každý vypravěč si totiž do známé pohádky vkládá své téma, aniž by to třeba tušil.

Milí rodiče, čtete a vyprávějte svým dětem lidové pohádky. Pokud chcete vědět proč, přečtěte si knihu Bruno Bettelheima Za tajemstvím pohádek. 

 

Za tajemstvím pohádek

 

Autor
Podtitul
Proč a jak je číst v dnešní době
Překladatel
Lucká, Lucie
Nakladatel
Portál
ISBN
978-80-262-1172-3
Počet stran / vazba
416 / Brožovaná
Rok vydání
2017
 
 
 
Ilustrace Tereza Křemínská