Pohádky pro společné čtení na Pohádkovém happeningu pro miminka do dlaně

01.02.2012 13:14


Někdy na začátku ledna jsme dostali pozvání na charitativní happening pro nedonošená miminka a jejich rodiny. V minulém roce se totiž náš tým zapojil do projektu o.s. Nedoklubko  Pohádky pro kulíšky, kdy se pohádky s ilustracemi mnoha autorů objevovaly na blogu a který vyvrcholil před Vánoci vydáním knížky, o niž se nejvíce zasloužila spisovatelka a editorka Edith Holá. Vzápětí po křtu sbírky pohádek se pustila Edith do organizování happeningu, pro který se jí podařilo získat úžasné prostory v galerii Lapidárium v Praze.


Termín byl poněkud šibeniční, pracovní vypětí veliké, bacily útočily s obrovskou silou, vše bylo do poslední chvíle  jaksi otevřené…  Za Pohádky pro společné čtení přijaly pozvání Alena Vorlíčková, Jitka Zajíčková a Magda Štajnerová, těšili jsme se také na dvě známé spisovatelky Renatu Štulcovou a Danielu Krolupperovou a na další členy Klubu přátel Kouzelné zahrady. Moc děkujeme organizátorkám z Nedoklubka a všem, kteří nás přišli pozdravit a podpořit, za úžasnou a milou atmosféru.


Celý program se odehrával pod taktovkou skvělé moderátorky Šárky Smíškové, která organizovala a uváděla jednotlivé účinkující. Hlavními bodem bylo předčítání z  Pohádek pro kulíšky a Pohádek pro společné čtení, při němž se vystřídaly spisovatelky Daniela Krolupperová, Renata Štulcová a Alena Vorlíčková s ilustrátorkami Jitkou Zajíčkovou a Magdou Štajnerovou. Čtení bylo prokládáno hudebním vystoupením herečky a zpěvačky Terezie Palkové. Děti se bavily posloucháním, kreslením, soutěžením, v jedné chvíli si s nimi moderátorka, která je fyzioterapeutkou, také zacvičila. A to vše se odehrávalo mezi barokními sochami a zavěšenými obrazy s biblickými příběhy, které Nedoklubku věnovala Marie Řezníčková. Výtěžek z prodeje těchto obrazů, Pohádek pro kulíšky a Pohádek pro společné čtení bude věnován na vytvoření zápisníků pro maminky předčasně narozených miminek, které by je měly provázet v prvních týdnech po narození.

Další informace naleznete na stránkách Nedoklubko o.s. a na blogu Edith Holé

Foto Edith Holá