Pohádky pro společné čtení na knižním veletrhu Svět knihy 2013

25.08.2013 18:04

Dílna pro rodiny na knižním veletrhu Svět knihy 2013

Pohádky pro společné čtení měly díky partnerství s kampaní Rosteme s knihou možnostpředstavit pohádky, krásné ilustrace a metodu společného čtení návštěvníkům knižního veletrhu Svět knihy v Praze. Veletrh byl příležitostí k vzájemnému poznání  a společnému tvoření s rodinami i odbornou veřejností. 

 

Došlo také k setkání se známými i dosud neznámými příznivci slovinských lidových pohádek, které se staly předlohami textů Pohádek pro společné čtení. Vzácnými hosty byli slovenista Radek Novák, spisovatelka Edith Holá, autorka spřáteleného projektu Pohádky pro kulíšky, přišla i se svými dětmi, které se zapojily do programu, a další rodiny (také slovinské žijící v Praze), které už o Pohádkách pro společné čtení věděly, možná i nějací náhodní kolemjdoucí nahlédli. Příjemným překvapením pro nás bylo, že sál Rosteme s knihou pro 100 lidí byl zcela zaplněn.

 

Pohádkový tým reprezentovaly autorka Alena Vorlíčková, odborná lektorka, dětská psycholožka Lenka Krejčová, ilustrátorky Magda Štajnerová a Petra Antonovová. Pro návštěvníky byla připravena nová pohádka o vodníkovi z Bledu, kterou přečetla Alena Vorlíčková. V druhé části mohly děti kreslit obrázky k této pohádce nebo doplňovat pracovní listy připravené Magdou Štajnerovou, Jitkou Zajíčkovou a Petrou Antonovovou. Přihlásili se i dobrovolníci na společné čtení s Alenou Vorlíčkovou, nejdřív kluci a pak holky s nadšením četli Zlatý střevíček, Červenou krabičku a Dívku z pomeranče.

Fotogalerie Svět knihy 2013

Na veletrhu byly navázány nové kontakty a vznikly krásné nápady, které se snad budou postupně realizovat. Brzy vyjde v magazínu Bel Mondo článek o léčivých pohádkách, v němž bude jeden odstavec věnován Pohádkám pro společné čtení. Na podzim se můžeme těšit na nové vydání sbírky slovinských pohádek Kouzelná zahrada, která by měla vyjít v nakladatelství Emona servis. Ukázkové pohádkové dílny pro děti, které čtení bolí, se mohou zúčastnit návštěvníci odborné konference a výstavy Dyskorunka 14. 11. 2013 v Praze, kterou pořádá naše odborná lektorka dr. Lenka Krejčová. Další pozvání přicházejí z knihoven, kde se budou odehrávat přednášky, autorská čtení, pohádkové dílny.

 

Rády přijedeme i k Vám, kontaktovat nás můžete na spolecnecteni@gmail.com