Pohádková sklizeň

30.10.2013 13:12

Pohádkové novinky

Podzim 2013 je pro naše pohádky velmi úrodný. Dva roky klíčila a rozvíjela se překrásná pohádka Zlatý cop. Překlad ze slovinštiny vznikal ve středověké tvrzi Žumberk v jižních Čechách a byl zapisován ručně. Díky bohu. Už na počátku bylo jasné, že ilustrátorkou bude Petra Antonovová. Přepis do počítače trval kvůli malým dětem taky nějaký čas. Bohužel se ale stala nějaká nehoda a pohádka se neuložila/byla smazána. Za spoustu dalších měsíců, po setkání a pohádkové dílně na veletrhu Svět knihy Praha 2013 a díky pozvání na odbornou konferenci Dyskorunka 2014 se daly události rychle do pohybu. Pohádka byla znovu přepsána a upravena, doma dorostli vnímaví první čtenáři, Petra vytvořila překrásné ilustrace a nová členka týmu, grafička Hanka Muzikářová, dotáhla vše do půvabné finální podoby. Slavnostní křest proběhne na Dyskorunce 14. 11. 2013, kde se odpoledne uskuteční ukázková pohádková díla společného čtení s Alenou Vorlíčkovou a Jitkou Zajíčkovou.

Další významnou událostí bude vydání sbírky slovinských pohádek Kouzelná zahrada díky redakční péči pražského slovenisty Radka Nováka s předmluvou folkloristy Jaroslava Otčenáška. Je to pro nás velká pocta a radost. Také tato publikace je určena pro společné rodinné čtení a bude pokřtěna na Dyskorunce. (V plánu nakladatelství slovinské literatury Emona servis je ještě do konce roku slovinská kuchařka s pohádkami). 

V prosinci by měla vyjít ještě sbírka pohádek díky spisovatelce a skvělé organizátorce Edith Holé. Do připravované druhé knihy Pohádek pro kulíšky svými texty přispěli někteří umělci: písničkáři Jan Burian, Petr Váša, Petr Nikl, Petr Linhart, Jiří Dědeček, Michal Bystrov, Marek Vojtěch, Karel Diepold, Caine, Jan Jeřábek, Marka Míková, Terezie Palková, Jana Šteflíčková, Jiří Konvrzek, Filip Pýcha, Hynek Žirovnický a Daniel Burger. Spisovatelky Daniela Fischerová, Renata Štulcová, Denisa Prošková, Alena Vorlíčková, Veronika Bendová, Květa Štrbová, Markéta Šichtařová, Tereza Matoušková, Kamila Urbanová a Edith Holá. Přišly pohádky i od mnohých blogerů a rodičů, kteří publikovali v jedničce. Slavnostní křest bude v Praze 18. prosince na koncertu písničkářů.