Noční můry a léčba knihou

27.02.2020 08:39

V posledních letech mě hodně zajímá, jak může četba knihy pomoci vyřešit problém, který člověka trápí. Spousta knih má takové dispozice, aniž by to byl primárně jejich cíl. Konečně jsem měla možnost se zblízka seznámit s knížkou, která byla napsána přímo s tímto záměrem.

Ben Furman: Toníkův zlý sen … a jak mu s ním babička pomohla

Příběh vypráví o malém Toníkovi, kterého trápí noční můra, kvůli které se bojí usnout. Jednou má jít spát k babičce a rodiče jí zapomněli o zlých snech říct. Tak jí po přečtení pohádky o svém trápenípověděl sám. Babička mu poradila, jak na noční můru vyzraje.

Toníkův zlý sen není jen příběhem o nočních můrách. Je tam i návod pro dítě, jak je může změnit, přepsat. Knihu také doprovázejí informace pro rodiče, co jsou to noční můry, co je způsobuje a jakými metodami je lze odstranit. 

Ben Furman je finský psychiatr, terapeut a kouč, jeden z inovátorů v přístupu zaměřeném na řešení, autor a spoluautor řady knih a článků. Ve Finsku má svůj televizní pořad, je mezinárodně uznávaným odborníkem. Jeho publikace byly přeloženy do mnoha jazyků. Česky vyšly jeho knihy Nikdy není pozdě na šťastné dětství a Nikdy není pozdě na spokojený tým, které byly zahrnuty mezi 100 mistrovských děl psychoterapie. 

Jeho hlavní myšlenky by se daly shrnout do následujících vět:

  • Važte si toho, jakým způsobem jste překonali těžkosti svého života. 
  • Vnímejte své problémy jako zkoušky, které vás mohou dostat dále. 
  • Všímejte si zdrojů, které jsou ve vás a kolem vás. 
  • Zaměřujte pozornost na znamení, která ukazují, že jste na správné cestě. 
  • Uvědomte si, co od života očekáváte. Důvěřujte, že si zasloužíte dobrou budoucnost. 

Autor: Ben Furman/ Toníkův zlý sen

Podtitul: ... a jak mu s ním babička pomohla

Nakladatel: Portál

ISBN:978-80-262-1564-6

Počet stran/vazba: 32/pevná

Rok vydání: 2020