Haló, haló, paní Kočko!

26.09.2018 10:41

Haló, haló, paní Kočko

Nová dětská knížka z nakladatelství Portál splňuje všechny požadavky na to, co má dobrá knížka pro malé děti mít. Na první pohled upoutají velké barevné ilustrace, při čtení pobaví jednoduchý příběh o myších brášcích plný napětí s říkankou. Děti se z něj dozví o hodnotě přátelství a spolupráce, s nimiž překonají všechny překážky.

Autorem obrázků i textu je slovenský výtvarník Ĺuboslav Paĺo, jehož ilustrace zdobí celou řadu slovenských a světových děl současných autorů i klasiků. Za své ilustrace byl Ĺuboslav Paĺo získal mnoho cen, např. Zlatým jablkem na BIB 2005.

Jeho přáním bylo vytvořit celou knihu sám. Obrázkové knihy většího formátu kladou totiž důraz na silný, ale přitom jednoduchý příběh a poutavé výtvarné řešení. Protože často jde o první kontakt dítěte s textem, ilustrace musí být natolik výmluvná, aby příběh byl čitelný i bez textu. Takové knihy kultivují vkus malého čtenáře.

 

„Rád bych dělal autorské knihy…

Znamená to, že si můžu upravovat vztah k textu,

řešit vizuál celé knihy, její kompozici a rytmus.“

 

 

 

To se mu podařilo třeba v knize Haló, haló, paní Kočko. Ilustrace v této publikaci jsou velmi výrazné a originální. Na obrázcích se stále něco pohybuje, své hrdiny zachycuje v letu, v běhu, nikdy staticky nestojí. Hutné a syté barvy vytvářejí iluzi, že obrázek je plastický. Výsledný tvar ale není těžký, autor ho vždy odlehčí konturou nebo bílým místem.

Příběh je jednoduchý, vypráví o dvou myších brášcích, na které má spadeno kočka. Pomůže jim kamarád ježek, který je před kočkou zachrání.

 

Autor
Překladatel
Rušar, Daniel
Ilustrátor
Paľo, Ľuboslav
Nakladatel
Portál
ISBN
978-80-262-1364-2
Počet stran / vazba
32 / Pevná
Rok vydání
2018